Companiile americane care continuă să își desfășoare activitatea pe piața din Rusia au plătit taxe în valoare de peste 1 miliard de dolari la bugetul rus. Conform Newsweek, care citează datele grupului B4Ukraine și ale Institutului Școlii de Economie din Kiev (KSE), în 2023 suma totală a impozitelor plătite de companiile americane a fost de 1,2 miliarde de dolari.
În 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina, suma taxelor plătite de afacerea americană în Rusia era de 915,7 milioane de dolari. Veniturile erau mai mari în acea perioadă — 50 miliarde de dolari, față de 30,5 miliarde de dolari în 2023. La finalul anului 2023, Statele Unite au devenit cel mai mare contribuabil străin la bugetul rus.
Printre cele mai mari companii americane care au plătit taxe în Rusia se numără: Philip Morris — 220 milioane de dolari; PepsiCo — 135 milioane de dolari; Mars — 99 milioane de dolari; Procter & Gamble — 67 milioane de dolari; Mondelez — 62 milioane de dolari; Citigroup — 53 milioane de dolari; Cargill — 50 milioane de dolari; Johnson & Johnson — 42 milioane de dolari; Coca-Cola Hellenic — 34 milioane de dolari; Weatherford — 32 milioane de dolari.
Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia și profesor la Universitatea Stanford, a declarat pentru Newsweek că acțiunile companiilor care continuă să activeze în Rusia sunt imorale.
„Este absolut rușinos că aceste companii americane au decis să rămână în Rusia și să subvenționeze războiul barbar al lui Putin în Ucraina. Sper ca acționarii acestor companii să se gândească la oportunitatea și la aspectul moral al finanțării indirecte a uciderii civililor. Nu este prea târziu să facă ceea ce este corect”, a spus McFaul.
Pe locul al doilea în topul celor mai mari contribuabili s-au aflat companiile germane, care au plătit 693 milioane de dolari, iar pe locul trei s-a aflat Austria, cu 579 milioane de dolari.
Newsweek a amintit că firmele străine care doresc să părăsească piața rusă se confruntă cu condiții dificile impuse de autoritățile ruse. Printre acestea se numără un „taxă de ieșire” de 15% și o reducere de 50% la vânzarea activelor. Potrivit publicației, doar între ianuarie și martie 2024, „taxa de ieșire” a adus Rusiei 385 milioane de dolari.