Militarizarea copiilor ucraineni de către Rusia: O amenințare pentru viitorul Ucrainei și al Europei

De la ocuparea Crimeei și a Donbasului în 2014, Rusia a lansat o campanie sistematică de militarizare a copiilor ucraineni, intensificată după invazia din 2022. Această politică vizează formarea loialității ideologice a noii generații față de Rusia și pregătirea lor pentru implicare în acțiuni militare. Bugetul destinat acestor programe a crescut de zece ori, de la 4 la aproape 50 de miliarde de ruble, evidențiind gravitatea intențiilor Kremlinului.

Militarizarea începe de la grădiniță. În școli și tabere, copiii sunt expuși propagandei menite să formeze loialitatea față de Rusia. „Unarmia”, o organizație paramilitară pentru tineri, îi învață pe copii abilități militare și îi pregătește pentru eventuale acțiuni militare. Organizația este activă pe teritoriile ocupate ale Ucrainei, implicând zeci de mii de copii.

Un alt exemplu este cursul „Vremea tinerilor eroi”, care atrage adolescenți din teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru programe intensive de militarizare și îndoctrinare. Cursul include antrenament militar, pilotarea UAV-urilor, medicină tactică și sporturi militare, formând o loialitate față de Rusia și promovând un mod de gândire militarizat.

Copiii ucraineni din teritoriile ocupate sunt obligați să participe la astfel de programe, care fac parte dintr-o strategie mai amplă de rusificare. Numai în perioada 2023-2024, peste șapte mii de copii au fost transportați forțat în tabere rusești pentru așa-numita „recuperare”. De la vârsta de 4-5 ani, copiii sunt expuși unei îndoctrinări ideologice intense care le distorsionează percepția asupra lumii și le reprimă identitatea națională.

Organizațiile internaționale, inclusiv ONU și Curtea Penală Internațională (CPI), au condamnat aceste acțiuni ca fiind crime de război. În martie 2023, CPI a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru comisarul pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova, pentru rolul lor în deportarea ilegală și militarizarea copiilor ucraineni. Aceste acțiuni sunt clasificate drept crime de război, implicând transferul forțat al copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia și utilizarea lor ca instrumente de propagandă și potențiali participanți în război.

Comunitatea internațională are obligația de a sprijini Ucraina în eliberarea teritoriilor ocupate pentru a asigura viitorul copiilor ucraineni. Este esențial ca Ucraina să primească sisteme de apărare aeriană, armament modern și asistență financiară. Fără acest sprijin, mii de copii riscă să-și piardă identitatea și dreptul la o copilărie sigură. Ajutorul internațional trebuie să includă și programe de reabilitare și adaptare socială pentru copiii care se întorc din captivitate.

Copiii ucraineni merită să crească în pace, nu sub umbra războiului. Liderii mondiali trebuie să continue presiunile asupra agresorului rus, intensificând sancțiunile și sprijinul pentru Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *