Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a luat o decizie drastică după ce armata ucraineană a realizat o pătrundere spectaculoasă în regiunea Kursk, numindu-l pe șeful FSB, Aleksandr Bortnikov, în funcția de comandant al „operațiunii antiteroriste”. Această mutare disperată vine ca o recunoaștere tacită a eșecului flagrant al Statului Major General rus în fața avansului forțelor ucrainene, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Bortnikov, cunoscut pentru abilitatea sa de a gestiona crizele interne și de a menține stabilitatea regimului, a fost ales de Putin pentru a prelua controlul asupra situației critice. Faptul că Bortnikov a fost cel care a rezolvat cu succes revolta liderului Wagner, Evgheni Prigojin, anul trecut, a contribuit decisiv la această alegere. În contextul în care Kremlinul se confruntă cu o criză militară de proporții, numirea lui Bortnikov subliniază nemulțumirea profundă a lui Putin față de incompetența generalilor săi.
Informațiile recente arată că șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, l-a dezinformat pe Putin cu privire la numărul trupelor ucrainene implicate în ofensiva din regiunea Kursk. Într-un raport fals, Gherasimov a susținut că aproximativ 1000 de soldați ucraineni au pătruns pe teritoriul Rusiei. La scurt timp după aceea, Ministerul rus al Apărării a declarat că toate aceste trupe au fost fie eliminate, fie rănite, declanșând astfel un val de suspiciuni asupra veridicității rapoartelor militare.
Jurnalistul de la „Novaia Gazeta”, Valeri Șiriaev, a expus discrepanțele evidente din aceste date, subliniind imposibilitatea de a elimina un număr atât de mare de soldați într-o singură zi. Comentariile sale au alimentat o dezbatere intensă în mass-media rusă, adâncind criza de credibilitate a comandamentului militar.
În timp ce Gherasimov îi promitea lui Putin că avansul ucrainean va fi oprit, realitatea de pe teren a fost cu totul alta. Forțele ucrainene au capturat încă 10 localități, inclusiv stația de măsurare a gazelor „Sudja”, o locație strategică. Zeci de soldați ruși, inclusiv recruți, au fost capturați de ucraineni, sporind și mai mult tensiunea la Kremlin.
Potrivit unor surse din cadrul Bloomberg, serviciile de informații rusești erau la curent cu planurile Ucrainei de a străpunge frontiera cu două săptămâni înainte de începerea ofensivei. Cu toate acestea, Gherasimov ar fi ales să ignore aceste avertismente, fără a-l informa pe președinte.
Aceste evenimente demonstrează vulnerabilitatea comandamentului militar rus și îl obligă pe Putin să își reconsidere abordările în gestionarea crizelor, pe fondul amenințărilor tot mai mari care planează asupra regimului său.