ROSKOSMOS ÎN PRĂBUȘIRE: EFECTELE DISTRUGĂTOARE ALE AGRESIUNII RUSEȘTI ASUPRA PROGRAMULUI SPAȚIAL

În urma sancțiunilor impuse din cauza războiului împotriva Ucrainei și pierderii majorității clienților străini, „Roskosmos” înregistrează pierderi pentru al patrulea an consecutiv, a dezvăluit în cadrul unui interviu pentru „Interfax” adjunctul directorului general al corporației de stat, Andrei Elcianinov.

Conform declarațiilor acestuia, anul trecut „Roskosmos” a raportat un deficit de 13,9 miliarde de ruble, iar anul precedent pierderile au fost de 17 miliarde de ruble.

În perioada 2020-2023, pierderea netă acumulată a corporației de stat a depășit 100 de miliarde de ruble. Un impact major asupra „Roskosmos” l-au avut anulările masive de contracte pentru lansările de sateliți, care înainte de război reprezentau cea mai mare parte a veniturilor sale. „Refuzul statelor neprietenoase de a continua contractele a costat ‘Roskosmos’ 180 de miliarde de ruble,” a declarat Elcianinov.

În încercarea de a reveni la vechile niveluri de venituri, „Roskosmos” își îndreaptă acum atenția către țările din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est. „Dar aceasta este o strategie pe termen lung, într-o piață nouă cu o concurență acerbă,” a recunoscut managerul de top.

În 2023, „Roskosmos” a efectuat doar 19 lansări spațiale — cu trei mai puține decât în primul an al războiului. Comparativ cu anul 2021, numărul lansărilor a scăzut cu un sfert, adică cu 6 unități, iar față de începutul anilor 2000, aproape s-a înjumătățit.

Rezultatele „Roskosmos” au fost unele dintre cele mai slabe din istoria modernă a Rusiei: corporația a realizat mai puține lansări doar în 2020, în timpul pandemiei și al lockdown-urilor, când numărul lor a scăzut la 16, conform estimărilor Gunter’s Space Page.

Acum un sfert de secol, Rusia ocupa o poziție de lider în lansările orbitale: „Roskosmos” efectua peste 30 de lansări pe an, comparativ cu 28 în SUA, 12 în Europa și 5 în China (conform datelor din 2000). Însă de atunci, SUA și-a crescut numărul de lansări de 3,8 ori — ajungând la 108 anul trecut. China a depășit Rusia de peste trei ori: anul trecut, China a efectuat 63 de lansări, crescându-și numărul de lansări de peste 13 ori în ultimii 24 de ani.

Elcianinov a menționat că situația ar fi putut fi și mai gravă: pierderea planificată pentru anul trecut era estimată la 45 de miliarde, dar în realitate a fost de 3,2 ori mai mică. În acest an, obiectivul este de a aduce „Roskosmos” la rentabilitate, a declarat managerul de top.

În prezent, jumătate dintre filialele „Roskosmos” operează pe pierdere, iar cele care sunt profitabile funcționează cu o rentabilitate negativă, a recunoscut Elcianinov. Printre acestea se numără și RKK „Energía”, RKC „Progress” și TsNIIMash, toate esențiale pentru programul spațial rus. În parte, aceasta se explică prin contractele vechi, încheiate în alte condiții economice, a explicat Elcianinov.

„Costul lucrărilor a crescut semnificativ din cauza scumpirii materialelor și componentelor, iar cheltuielile generale pe contract s-au majorat din cauza duratei mai lungi de execuție. În consecință, o parte din costuri nu sunt acoperite de prețul contractului, ceea ce duce la pierderi,” a spus managerul de top.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *