Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, plănuiește să viziteze Ucraina în „săptămânile viitoare” pentru a discuta despre posibilitatea desfășurării unor trupe internaționale de menținere a păcii, în cazul unui acord privind încetarea focului. Bloomberg a raportat acest lucru, citând surse informate. Potrivit unei surse ale agenției, vizita va avea loc pe fondul pregătirii Europei pentru revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a menționat în urma unei întâlniri cu aliații săi pe baza de la Ramstein din Germania despre vizita planificată a premierului britanic, însă nu au fost furnizate detalii precise despre data acesteia. Bloomberg subliniază că aceasta va fi prima vizită a lui Starmer în Ucraina de la numirea sa în funcția de prim-ministru.
Recent, Starmer a purtat discuții cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la reședința sa de la țară, Chequers. Potrivit unui comunicat al biroului premierului britanic, ambele părți au confirmat „sprijinul ferm” pentru Ucraina și au subliniat necesitatea asigurării unei poziții puternice a Kievului în 2025. Sursele Bloomberg menționează că liderii au discutat și despre posibilitatea desfășurării unor trupe internaționale de menținere a păcii în Ucraina, inițiativă care va depinde de un acord de pace între Kiev și Moscova. Totuși, Vladimir Putin nu a dat semne că ar fi dispus să înceapă negocieri, subliniază agenția.
În cadrul celei de-a 25-a întâlniri a Grupului de Contact pentru Ucraina, desfășurată pe baza de la Ramstein, Zelensky a afirmat că desfășurarea unor trupe internaționale în Ucraina ar putea fi „unul dintre cele mai bune instrumente” pentru a forța Rusia să accepte pacea. „Să fim practici pentru a face acest lucru posibil. Am primit semnale din Marea Britanie care confirmă sprijinul pentru această inițiativă”, a spus Zelensky. El a reamintit și despre propunerea Franței de a desfășura trupe ale partenerilor în Ucraina, subliniind că acest pas ar accelera atingerea păcii.
Statele europene discută activ posibilitatea trimiterii unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina în cazul în care luptele se opresc sau sunt înghețate, conform Reuters. Potrivit agenției, numărul minim al acestui contingent ar putea fi de aproximativ 40.000 de militari, din care nucleul va fi format din unități din Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Polonia.
În decembrie, The Wall Street Journal a raportat că președintele ales al SUA, Donald Trump, a aprobat ideea de a trimite trupe europene în Ucraina pentru a monitoriza respectarea unui posibil acord de încetare a focului, în cadrul unei întâlniri cu Volodimir Zelensky și Emmanuel Macron. Trump a subliniat, totuși, că trupele americane nu vor face parte din această misiune, considerând că europenii ar trebui să joace un rol principal în sprijinirea și protejarea Ucrainei.