Statele Unite au anunțat că vor oferi o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru informații care vor duce la capturarea președintelui Venezuelei, Nicolás Maduro. Anterior, autoritățile americane oferiseră o recompensă de 15 milioane de dolari pentru aceleași informații.
Această majorare a recompensei a fost anunțată simultan cu impunerea unui nou pachet de sancțiuni împotriva liderului venezuelean, cu ocazia inaugurării acestuia pentru cel de-al treilea mandat prezidențial. Washingtonul îl acuză pe Maduro de implicare în traficul de droguri la scară largă și spălare de bani.
De asemenea, Statele Unite, Uniunea Europeană și alte state nu recunosc legitimitatea lui Maduro ca președinte al Venezuelei. Ei îl consideră pe liderul opoziției, Edmundo González, drept adevăratul câștigător al alegerilor din iulie, care, conform acestora, au fost fraudate de Maduro.
Potrivit organizațiilor internaționale, Venezuela continuă să fie una dintre cele mai corupte țări din lume. Washingtonul consideră că oficiali de rang înalt și membri ai armatei din Venezuela sunt implicați în exploatarea ilegală a resurselor naturale și în traficul de droguri.
În 2020, Statele Unite au formulat acuzații împotriva lui Nicolás Maduro legate de trafic de droguri și spălare de bani. Printre suspecți s-au aflat figuri-cheie din conducerea Venezuelei, inclusiv președintele Curții Supreme și ministrul Apărării. Acestea au fost acuzate penal pe teritoriul american.
În ciuda presiunii internaționale, Nicolás Maduro a început noul său mandat prezidențial, declarând că acest mandat va fi „timpul păcii”. Cu toate acestea, potrivit BBC, situația în țară rămâne tensionată, autoritățile reprimând cu fermitate protestele din ultimele luni, arestând sute de manifestanți.